gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Група от 13 десетокласници при СОУ „Ж.Терпешев“ посетиха Общинска администрация Любимец. Поводът за посещението бе провеждането на учебни часове по ЗИП „Етика и право“, с ръководител  Ани Гочева – учител по философски дисциплини в училището. Идеята за провеждането на часовете в сградата на администрацията бе подкрепена от екипа на общината, който съдейства при организацията и провеждането им. Целта на практическото занятие бе учениците да се запознаят с правомощията, функциите и работата на местната изпълнителна власт; да разпознават и разбират значимите проблеми на местната общност; кой и как създава местното законодателство и каква е неговата роля; какво означава да бъдеш  „добър гражданин“ и др.

Основен лектор на обучението бе Мария Ангелова – Началник отдел „Местни данъци и такси“ в общината. Тя, заедно с Илия Илиев  - Директор на Дирекция „Обща администрация“, запознаха учениците с местните данъци и такси, както и начинът на определяне на някои от тях; показаха как работи местната администрация, какви услуги предоставя и др.

В края на практическия урок учениците споделиха, че са изключително доволни от проведеното обучение „на терен“. Те заявиха, че за тях е от изключителна полза наученото до момента, че властта не е абстракция, а е за хората и от хората, че като граждани, могат и трябва да влияят активно в управлението на общината. И не на последно място, че са готови да участват в ученическо самоуправление и за един ден да влязат в ролята на управляващи.

 Всеки ученик получи чанта с подаръци от общината – значка с герба на Любимец, туристическа информационна карта, сувенирни подаръци и др.