gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1226

 

Един от обществено значимите проекти на община Любимец, свързан с изграждане и асфалтиране на основните алеи в Гробищния парк, е на път да приключи. До дни фирмата-изпълнител ще завърши полагането на основния пласт асфалт и ще започне монтирането на ново осветление.

IMG 1224

Проектът е финансиран от ПРСР по Договор с „Местна инициативна група – Любимец – Ивайловград” и Държавен фонд „Земеделие“.

Това е първият етап от обновяването на Гробищния парк в града, благодарение на който мястото за покой придобива не само по-чист и естетичен вид, но и предлага по-лесен достъп за хората в неравностойно положение.

IMG 1240

Вторият етап на подобряване на условията в парка, който ще започне през следващата година, ще бъде свързан с изграждането на нов Траурен обреден дом и паркинг. Те ще бъдат изградени в празното пространство на новата гробищна част.

Тези планови ремонти са поредната изпълнена дейност, заложена в капиталовата програма за тази година от екипа на общината .

DSCF4337

Уважаеми, лекари и медицински специалисти от община Любимец,

Приемете моите поздравления по случай 7-ми април, Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник.

Лекарската професия е призвание, изискващо отговорност, всеотдайност, търпение и любов.

Вашата мисия е да помагате на хората и спасявате човешки животи. Затова бъдете непоклатими в битката за здраве и отстоявайте достойно принципите на лекарската професия!

По случай професионалния празник, Ви желая на първо място здраве, сили и благополучие, много професионални и лични успехи. Продължавайте да сте все така отдадени на една от най-великите каузи – опазване и спасяване на човешкия живот!

Честит празник!

 

С уважение: инж. Анастас Анастасов

Кмет на община Любимец

IMG 1176

 

За 72-ри път бивши и настоящи граничари, както и много цивилни граждани, се събраха в центъра на с. Вълче поле, за да отдадат заслужена почит пред смъртта на три млади момчета, загинали в тежка кървава престрелката на държавната граница в близост до вр. Сараборун, на 5 км. от селото. Панихидата бе на 30 март пред паметника-обелиск, издигнат в чест на Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов.

IMG 1160

На възпоменателната церемония тази година присъстваха и много млади хора – ученици от двете средни училища СУ „Ж. Терпешев“ гр. Любимец и „Д-р Петър Берон“ – Свиленград, както и деца на гранични полицаи и членове на Форума „Граничарите на България“. „Така се възпитава любов, отговорност и дълг към Родината, когато показваме на децата признателност към достойните българи преди нас, които с цената на живота си защитават неприкосновеността на българските граници!“ – бяха част от изказванията на граничните полицаи, довели децата си на поклонението.

В граничната история тази битка е една от най-тежките, които граничарите са водили с въоръжени бандитски групи. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, младите войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

IMG 1165

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ - Свиленград организираха възпоменателна церемония, уважена от Централния съюз на ОСЗР – София, кметовете и председателите на общинските съвети от общините Ивайловград и Свиленград, действащи офицери от ГПУ – Свиленград, Ново село и Ивайловград, интернет-форума „Граничарите на България“, група от Панагюрище, бивши и настоящи граничари и всеки, който носи граничарския дълг в сърцето си.

IMG 1170

След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. В него той поздрави всички граничари и ги призова с думите: „Младите български граничари загинаха с чест, а тяхната смърт е пример за това как трябва да отстояваме интересите на държавата, да пазим целостта на страната, да бъдем самоотвержени родолюбци.

Пример, който трябва да бъде даден и на подрастващото поколение. От всички нас, настоящи и бивши граничари, зависи как младежите ще възприемат тази отговорност, дали ще успеем да им предадем знанията, опитът и отговорността. Да им покажем какво е доблест, какво е чест, и как се защитава Отечество.“

IMG 1178

За животът на граничната бразда, за охраната и отбраната на държавата ни, за възстановяването и поддържането на паметниците на загинали граничари в защита държавните граници на България разказа оз полковник Павел Станев. Той благодари на община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от Свиленград за ежегодната организация, която правят, за да не бъде забравен подвига на младите момчета .

След официалната церемония всички сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит.

 IMG 1184

432623266 951139469724665 5422628394626004288 n

 

Волейболитките от СУ "Желязко Терпешев" се класираха на второ място в Областно състезание по волейбол. То се проведе на 26 март в гр. Димитровград и бе за ученици от 5 до 7 клас. 

"В състезанието взеха участие 5 отбора от областта, но нашите момичета отиграха отлично своите положения и се наредиха на 2 място в крайното класиране" - каза учителят по физическо възпитание и спорт към училището Петър Йорданов. 

B.BonevНа 26.03.1910 г. е роден Боньо Бонев - Почетен гражданин на Любимец. Неговият жизнен път включва поредица от дела, които развиват и утвърждават Любимец като социално-икономически град, а местното НЧ "Братолюбие-1884" като истински духовен и културен център. 

Той е редактор и издател на първите вестници в града – в. “Трезва мисъл” и в.”Правда”, съавтор е на книгата "Любимец" и автор на книгата “90 години банково дело в гр.Любимец”.

Последната голяма обществена и родолюбива изява на Боньо Бонев е съавторството му в издаването на книгата за историята на читалище “Братолюбие”.

На 24.08.2002 г., на Тържествено заседание на Общински съвет Любимец,  Боньо Бонев е удостоен със званието “Почетен гражданин на Любимец”.

За тези, които го помнят, той ще остане завинаги в паметта им със своята скромност, човечност, честност, етичност и принципност. За всички любимчани той е  истински пример за човек и гражданин, отдаден на мисълта и делото за възхода на гр.Любимец.

За съжаление, напуска земния си път на 29 април 2006 г. 
 

 

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ

 

ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ