gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Picture 078И тази година, с много музика, танци и слънчево настроение в Любимец бе отбелязан народния празник Трифон Зарезан. На този ден се поставя началото на лозарската година.

Ритуалното зарязване се състоя в лозовите масиви на „Вила Любимец“, в близост до града. За да спазят традицията, тук бяха дошли инж. Анастас Анастасов – Кмет на общината, г-жа Мария Станкова – Председател на Общински съвет, г-н Георги Янакиев – Президент на Ротари клуб Любимец, г-н Благой Жечев – Управител на „Вила Любимец“, ръководни служители на общината, производители на вино и много гости. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.

Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан - пременен в народна носия, с лозов венец на главата, благославящ с бъклица вино за здраве, плодородие на лозите и изобилие в бъчвите. Той преля насажденията и предостави лозарската ножица на Кмета Анастасов да зареже първата лоза. В обреда се включиха и всички присъстващи. Както повелява традицията, гостите бяха захранени с хляб и мед, а организаторите на празника ги поканиха да опитат от изисканите вина и мезета.

След ритуала, всички се отправиха към центъра на града, където под звуците на оркестър „Стоки бенд“ се виеха кръшни български хора. Пристигна и Трифон Зарезан, съпроводен от млади девойки – спътници на бога на виното - Дионис, с корони от лозови клонки на главите, символизиращи различните сортове грозде.

Енергията на танцьорите от ТС”Сакарци” и ТК”Ритъм” предизвика възхищение и много от присъстващите се хванаха на тракийското хоро.IMG 1456

Важен акцент в празника бе традиционния конкурс за най-добро домашно младо червено вино. Надпреварата между майсторите - винари стартира още на 07 февруари, когато производителите, желаещи да се включат в нея предоставиха проби от тазгодишни вина. В конкурса се включиха рекорден брой участници – общо 53, от които 39 проби в категория  „червено вино“, а 14 в категория „бели вина и розе”.

Според дегустационната комисия, тази година вината са с изключителни качества - добър вкус, плътност и цвят. Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Тенчо Карачомаков. Тъй като победителят не присъстваше на събитието, Кметът на общината връчи наградата - 50 литрово дъбово буре на негов роднина.

На второ място бе оценено виното на Александър Александров от Любимец, и той получи от Президента на Ротари клуб „Любимец“ дъбово буре - 30 литра. Трета награда в категория „червени вина” отиде при Ангел Тананов, който се сдоби с оригинална немска лозарска ножица.

Специалните награди в категориите вина „Бяло“ и „Розе“ спечелиха Никола Табаков и Иван Русев. И двамата получиха ръчно изрисувани декантери – изящни съдове за вино.

Винарските къщи „Кончерто Уайнъри” и „Вила Любимец” предлагаха на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов - вкусна скара.

Тази година организаторите бяха подготвили и Базар на местни производства, в който се включиха производители на домашно приготвени специалитети. Гюзлеми, дантелени палачинки, мъфини, кексове и баници бяха част от приготвените кулинарни изкушения.

Както е известно, 14 февруари е двоен празник – на виното и любовта. За влюбените двойки на базара се предлагаха ръчно изработени романтични свещи, сувенири и др.

Предишния ден, младежи украсиха с множество червени сърца дърво в центъра на Любимец, което нарекоха „Дървото на любовта“. Впечатляващата украса ще радва любимчани до настъпването на следващия ритуален празник - Баба Марта.

 

Снимки от  празника 

 

Видео