gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 6315

На него, на Апостола на свободата – Васил Левски, на борбата му за свобода и равноправие, за лична и национална независимост, бе посветено тазгодишното общоградско поклонение. 150 години безсмъртие на един от най-великите българи, за когото отминалото време е само цифра.

IMG 6344Пример за неговото величие е и таз годишното общоградско поклонение, посветено на годишнината. То започна с въздействащото стихотворение „Обесването на Васил Левски“, изпълнено от 5-годишния Калоян Москов, след което продължи с патетичен и вълнуващ рецитал на четвъртокласниците от НУ „Захари Стоянов“. Учениците, ръководени от класния ръководител Мария Михайлова, бяха подготвили тематични откъси, които разказват за живота, делото и себеотрицанието на „иконата“ на българската свобода. Със затрогващи слова, малките момчета и момичета ни припомниха посланията и заветите на Васил Левски.

IMG 6328

Паметта на Дякона бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави от обществеността на Любимец. В преклонението се включиха Кметът на община Любимец Анастас Анастасов с ръководния екип на общината, Председателят на Общински съвет Любимец Мария Станкова и общински съветници, д-р Георги Станков, представители от училища и детски градини, Ротари клуб „Любимец“, Лайънс клуб Любимец и граждани.

Апостолът винаги е бил и си остава пример за подражание. Животът и делото му ще останат вечно в сърцата ни докато ние, българите, знаем за него, докато носим венци пред паметниците му, докато, изричайки името му, сме благодарни за това, че е посветил духа и живота си на нашата Свобода. Защото Левски принадлежи не само на историята, той е и ще бъде съвременник и на утрешна България.

Без значение дали ще бъде почетен на 18 или 19 февруари, за нас, днешното поколение, е ден на благоговение и признание пред живота и делото на Апостолът на свободата.

 

Снимки от поклонението