gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1142

Атрактивни, шумни, различни и на моменти комични бяха таз годишните „цацари“ в с. Белица. По възстановена от преди 100 години традиция, местните хора от селото се преобразяват в различни персонажи не само от народния фолклор, но и от живота, за да пресъздадат обичая „Цаца“.

Ритуалът стана характерен за беличани и се изпълнява в навечерието на Сирни заговезни, но поради обявения Национален траур, тази година се проведе в неделя - деня на празника. Персонажите имитират сватба, в която има булка, зет, кум, поп и др., като задължително булката се пресъздава от мъж.

433282611 1072164253839001 5955307123921239479 n

Възобновяването на обичая става по идея на Кмета Дияна Кушелиева и НЧ „Просвета-1928“, които съвместно с голяма част от хората от селото, направиха възстановката – типична за този край още от миналия век. Обичаят „цаца” предшества пролетта и поставя началото на стопанската година. По различните населени места той е известен с имената - кукери, бобошари/ бобошери и др. и включва два елемента. В предобедните часове участниците обхождат селото, за да орисат стопаните на всяка къща за здраве и благополучие, а в същото време и да изгонят злите духове.

Те обикалят къщите и получават подаръци, а пред тях вървят „цацари“, които провъзгласяват идването на сватбарите. Облечени са в различни костюми на мечка, доктор, стражар, музикант, затворник и други. Обикалят всички къщи, а благодарните домакини ги даряват с кой каквото има – храна, питиета, дрехи, пари, животни и др.

IMG 1130

Другият елемент на обичая се изпълни в следобените часове, когато на площада в селото участници и гости се хванаха на кръшно хоро, а присъстващите се надпреварваха да купуват дарените продукти. По време на веселието организаторите запалиха огън, който трябва да прегори до залез слънце. Кладата се свързва с вярването, че колкото е по – голям огънят, толкова годината ще е по – защитена от градушки и ще бъде плодородна. Празникът прерасна в истинско всеобщо веселие с вино – дарено от местните производители Тръндеви и скара. 

IMG 1156По покана на организаторите ритуалът бе уважен от д-р Георги Станков, народен представител от 49 – то Народно събрание, Председателят на ОбС – Любимец – Таня Станкова, придружена от група общински съветници и от зам. - кмета на община Любимец инж. Тодор Милев. Те също бяха орисани за здраве и берекет от местните „цаци“. Като гости на празника те се включиха в дарителската кампания за набиране на парични средства, а в края организаторите отчетоха сумата от 3 000 лв., с които ще се подпомогнат бъдещи инициативи за облагородяване на селото.

Доброто настроение, емоцията и хумористичните сценки бяха неразделна част от празника. В края на деня всички гости и участници прескачаха огъня за здраве.

 

Снимки от празника