gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1176

 

За 72-ри път бивши и настоящи граничари, както и много цивилни граждани, се събраха в центъра на с. Вълче поле, за да отдадат заслужена почит пред смъртта на три млади момчета, загинали в тежка кървава престрелката на държавната граница в близост до вр. Сараборун, на 5 км. от селото. Панихидата бе на 30 март пред паметника-обелиск, издигнат в чест на Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов.

IMG 1160

На възпоменателната церемония тази година присъстваха и много млади хора – ученици от двете средни училища СУ „Ж. Терпешев“ гр. Любимец и „Д-р Петър Берон“ – Свиленград, както и деца на гранични полицаи и членове на Форума „Граничарите на България“. „Така се възпитава любов, отговорност и дълг към Родината, когато показваме на децата признателност към достойните българи преди нас, които с цената на живота си защитават неприкосновеността на българските граници!“ – бяха част от изказванията на граничните полицаи, довели децата си на поклонението.

В граничната история тази битка е една от най-тежките, които граничарите са водили с въоръжени бандитски групи. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, младите войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

IMG 1165

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ - Свиленград организираха възпоменателна церемония, уважена от Централния съюз на ОСЗР – София, кметовете и председателите на общинските съвети от общините Ивайловград и Свиленград, действащи офицери от ГПУ – Свиленград, Ново село и Ивайловград, интернет-форума „Граничарите на България“, група от Панагюрище, бивши и настоящи граничари и всеки, който носи граничарския дълг в сърцето си.

IMG 1170

След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. В него той поздрави всички граничари и ги призова с думите: „Младите български граничари загинаха с чест, а тяхната смърт е пример за това как трябва да отстояваме интересите на държавата, да пазим целостта на страната, да бъдем самоотвержени родолюбци.

Пример, който трябва да бъде даден и на подрастващото поколение. От всички нас, настоящи и бивши граничари, зависи как младежите ще възприемат тази отговорност, дали ще успеем да им предадем знанията, опитът и отговорността. Да им покажем какво е доблест, какво е чест, и как се защитава Отечество.“

IMG 1178

За животът на граничната бразда, за охраната и отбраната на държавата ни, за възстановяването и поддържането на паметниците на загинали граничари в защита държавните граници на България разказа оз полковник Павел Станев. Той благодари на община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от Свиленград за ежегодната организация, която правят, за да не бъде забравен подвига на младите момчета .

След официалната церемония всички сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит.

 IMG 1184