gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА №8 ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ

Пълният текст на проекта за изменение и допълнение на наредбата можете да изтеглите от тук

МОТИВИ

 

КЪМ   ПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА№8

ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ

И ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ТЪРГОВСКА

ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ

 

 

Към настоящият момент в действащата наредба на територията на Община Любимец е регламентиран реда за поставяне на обектите по чл.56 от ЗУТ, съгласно който върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми обекти за търговска и други обслужващи дейности, както и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи, като разрешението за поставяне се издава по ред, установен с настоящата наредба на общинския съвет и не е регламентиран ред за премахване на обектите по чл.56 от ЗУТ.

С предложеният  проект за изменение и допълнение на наредбата се цели да се регламентират точно и ясно условията, реда и начина на премахване на преместваемите обекти по чл.56 от ЗУТ.

 По силата на  разпоредбата на чл.57а от ЗУТ, кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповеди за премахване на преместваеми обекти по смисъла на чл. 57а от ЗУТ. В заповедта за премахване задължително се определя срок за доброволно изпълнение. В случай, че същата не се изпълни доброволно в определения срок, тя се изпълнява принудително от общината по ред, определен с наредба на съответния общински съвет. Въз основа на влязлата в сила заповед за премахване на обекта и протокол за извършени разходи по премахването се издава заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс. Принудителното премахване е за сметка на извършителя.

С оглед изпълнението на разпоредбата на 57а от ЗУТ и необходимостта от регламентиране на процедурата по принудително изпълнение на влезли в сила заповеди на кметът на общината за премахване на преместваеми обекти. 

Предложението за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти по смисъла на чл. 57а от Община Любимец е подзаконов нормативен акт и съответствието му с правото на Европейския съюз е предопределено от синхронизирането на действащото българско законодателство с регламентите и директивите, уреждащи тази материя.

Предвид изложеното е необходимо приемане на изменение и допълнение в

 ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ

И ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ТЪРГОВСКА

ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ

 

 Съгласно чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове проектът на Наредбата е поставен на 17.10.2014г. на Интернет страницата на Община Любимец в раздел Нормативни документи – Проекти за нормативни актове и решения, където всички заинтересованите лица могат да дадат своите становища и предложения.