gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 4589В два поредни дни на 10 и 11 май, в двете целодневни детски градини в града, се проведе  ситуация по пътна безопасност. В нея се включиха децата от четвъртите групи, които демонстрираха знания и умения, свързани със спазване на правилата на движение по пътя, разпознаване на пътните знаци, правилно пресичане и др. По време на открития урок, който премина под мотото „Пресичай правилно“, малчуганите показаха, че могат да бъдат достойни участници в движението по улицата. За по-голяма нагледност урокът се проведе на интерактивната детска площадка по безопасност на движението в дворовете на градините.

Под формата на песни, забавни игри, редене на пъзели, отговори на въпроси, отгатване на гатанки и пресъздаване на реални ситуации на пътя, малките ученици показаха как трябва да пресичат и къде да се движат. Те влязоха в ролята на родител, който трябва да научи детето си как да пресича улицата, когато отива до магазина, как да се огледа и какви правила на безопасност да спазва.

Децата изброиха и доста съвети, които трябва да се спазват от деца и възрастни: обличане на светли дрехи в мъгла, дъжд и мрак, поставяне на предпазни колани, задължително децата да сядат на задната седалка на автомобила, да не се изваждат ръцете и главата от прозореца, пресичане само на зелено и др.

Идеята на учителите при подготовката на детския празник бе децата да придобият знания и натрупат опит при пресичане на уличното платно, разпознаване на цветовете на светофара и какви действия да предприемат спрямо всеки цвят, какво показват пътните знаци и др.

За завършек на тържеството малките ученици участваха в състезание, в което трябваше да построят пешеходна пътека, тип „Зебра“, като в същото време трябва да спазват правилната посока на движение по пътното платно.

По време на ситуацията участниците показаха, че знаят как да се придвижват без инциденти. Те получиха поздравления от присъстващите гости - Началник Участък „Полиция“ - Любимец – Димитър Марков и експерт „Образование“ към община Любимец –Таня Стоименова.

Директорът на градината - Иванка Христова поздрави децата за отличното представяне и връчи на участващите групи интерактивна игра „Безопасност 2 за пешеходци и велосипедисти“, съобразена с възрастта им. На  всички останали групи тя подари книжки и помагала, свързани с темата. 

 Снимки от празника