gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 0077Истински празник на народното песенно и танцово изкуство се състоя в с. Лозен, община Любимец. Повече от 1 200 участника от професионални и любителски фолклорни състави, индивидуални изпълнители, оркестри, народни хорове и ансамбли от цялата страна взеха участие в Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд". Фестивалът се проведе на 2 и 3 юли 2016 г. на открита сцена, в парка пред НЧ „Просвета – 1925“ в селото. От сутрин до вечер, жители и гости имаха възможност да се насладят на красотата на народната музика от различни фолклорни области на страната.

Официален гост на културното събитие бе Христо Христозов – Секретар на общината, който присъства и в двата дни на музикално-артистичната програма. Фолклорната надпревара се  провежда за седма поредна година, под патронажа на Министерството на културата, с организатори местното читалище и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН. Основен медиен партньор на фестивала е Българското национално радио. 

Община Любимец осигури професионално озвучаване, сцената на изпълнителите и места за публиката.

Фестивалът бе с конкурсен характер, затова всички участници се стремяха да покажат най-доброто от репертоарите си пред компетентното жури в състав: Председател: проф. д-р Светла Калудова – Станилова – Декан на факултета по Музикален фолклор и хореография към Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, Розалина Гогова – етнограф и Почетен председател, както и членове: доц. д-р Валентина Ганева – Райчева – фолклорист, представител на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, Иван Иванов – хореограф на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ гр. Хасково и Йордан Терзиев – хореограф на ТС „Жарава“ с. Първенец (Пловдив).

След приключване на изявите на всички участници, журито класира най-добрите от тях в отделните категории: Автентичен фолклор, Обработен фолклор, Танцови групи, Пеени хора, Народни обичаи, народни хорове, индивидуални изпълнения. То връчи и няколко специални награди за цялостно представяне, за най-емоционално изпълнение, за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции, за високи певчески постижения и др.

Самодейци от НЧ „Братолюбие – 1884“ гр. Любимец също се включиха във фестивала. Групата за автентичен фолклор се класира на трето място и получи Бронзов медал в своята категория.

В категорията Индивидуални изпълнения в Първа възрастова група, Първа награда и Златен медал получи Трифон Георгиев от с. Лозен, общ. Любимец, Втора награда и Сребърен медал се присъди на Виктория Бамбалова, възпитаник на Школата за народно пеене, с ръководител Жеко Ангелов при Народно читалище „Братолюбие-1884“ гр. Любимец, Трета награда и Бронзов медал бе връчен на Теодора Бояджиева, също възпитаник на Школата за народно пеене в Любимец.

При индивидуалните изпълнители във 2-ра възрастова група, Втора награда и Сребърен медал взе Цона Канелова от с. Оряхово, общ. Любимец.

Част от фестивала бе демонстрация на празнични народни носии от различни части на страната – тракийски, добруджански, шопски, от Пиринска Македония и др. По време на представянето, зрителите имаха възможност да се насладят на красотата на различните костюми, да се запознаят в детайли с орнаментиката им, материалите за изработка и по какви поводи са се обличали.

Специална награда за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции и Златна статуетка на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, журито присъди на Народно читалище „Просвета-1928“ с. Вълче поле, общ. Любимец.

Специална награда за цялостно представяне на Етнографски музей - Лозен и Златна статуетка се връчи на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1912“ с. Малко градище, общ. Любимец.

Народно читалище „Просвета-1925” с. Лозен, общ. Любимец получи Специална награда за високи певчески постижения.

За да бъде по-приятен престоят на самодейците и гостите, Кметът на село Лозен - Христо Янъков бе поканил кулинари от Любимец – Гинка Рогачева, Диана Янакиева и Милена Бозалиева, както и членове на НЧ „Просвета -1925“, които предлагаха домашно приготвени гюзлеми и палачинки, скара, топли и студени напитки. Събраните средства ще се използват за обезпечаване на част от разходите по организацията на фестивала.

За изминалите години фестивалът се превърна в емблема за региона и се утвърди на национално ниво. Големият брой участници от цялата страна говори за високото ниво на конкурса, а добрата организация спомага за повишаване на интереса за участие не само на български състави, но и на такива от чужбина.

 

Снимки от фестивала